Frederik blev bager med bravour
Frederik Braüner Bjerge i fuld vigør i Beder Bageri. Den 22-årige Mårslet-dreng er netop blevet bagersvend med et stort gå-på-mod.
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Beder-Bager med godt blik for kager

22-årige Frederik Braüner Bjerge fra Mårslet blev bager med bravour trods nedsat syn. På viljestyrke har han gennemført en uddannelse som bager med topkarakterer
"Hvor der er vilje er en vej der kommer jeg...” står der med hvide bogstaver på den sorte arbejdstrøje, Frederik Braüner Bjerge bærer på jobbet i Beder Bageri. Og er der nogen, der personificerer det lettere omskrevne ordsprog, må det være den 22-årige Mårslet-dreng. Mod alle odds er han netop blevet færdiguddannet bager med en sølvmedalje-udmærkelse på trods af et vanskeligt synshandicap.

“Jeg har en vissen synsnerve, der gør, at jeg kun kan se 9 procent i forhold til andre,” fortæller Frederik Braüner Bjerge, mens han i et højt tempo og med sikre hænder former og slår dej op til næste dags morgenbrød.

“Det var svært i starten at finde ud af, hvor alle tingene her i bageriet stod, men efter kort tid, lærte jeg helt præcist, hvor de forskellige ting er. Jeg skal have tingene helt tæt på, for at jeg kan læse dem, så som bager-lærling har jeg næsten lært alle opskrifterne udenad, fordi det ville tage for lang tid at læse dem,” siger han.

Øjensygdommen hedder 'Dominant opticus atrofi' og er arvelig. Både Frederiks far og to brødre er ramt af den medførte sygdom, men den har ikke stået i vejen for nogen af dem.

Det handler om at se muligheder fremfor at lade sig begrænse:

“Jeg har den indstilling, at hvis andre kan noget, så vil jeg også kunne. Jeg er meget stædig, og hvis jeg sætter mig noget for, så giver jeg mig 100 procent for at lære det,” siger den nyuddannede bager-svend.


En drenge-drøm

Siden Frederik var seks år gammel, har han haft en drøm om at uddanne sig til bager.

“Jeg har altid være fascineret af brød og kager og synes, det er et mirakel, at man kan blande ting, som kan smage dårligt hver for sig, sammen og komme det i en ovn, og så får man noget, der smager fantastisk ud af det. Der er mange ting, der ligger i hænderne i bagerfaget, og jeg tror, det er derfor, jeg er blevet så god til det,” kommer det fra en smilende Frederik Braüner Bjerge.

Dygtigheden i bagerfaget udløste en sølvmedalje til svendeprøven og en pris som klassens bedste kammerat.

“Jeg er faktisk næsten mere stolt af den pris end min sølvmedalje. For det betyder, at mine klassekammerater holder af mig. Jeg er bare mig selv og får at vide, at jeg er meget smilende og overskudsagtig, og det synes jeg er vigtigt,” fastslår Frederik Braüner Bjerge.

Det er en stolt og rørt bagermester, Jan Kastholt, Lokalavisen Aarhus fanger i bageriet i Beder:

“Frederik er total unik og enestående. Han er ikke kun en bager-svend, han er også blevet en kammerat forstået på den måde, at vi altid har været gode til at snakke om tingene, Jeg er så beæret som mester og rørt til tårer over, at han fik en sølvmedalje. Han har virkelig kæmpet for det her, så det er dejligt.”

Frederik Braüner Bjerge er nu blevet fastansat på sin læreplads, Men her stopper ambitionerne ikke for den unge bager.

“Jeg er rigtig glad for, at jeg kan få lov til at blive. Det er planen, at jeg på et tidspunkt skal være med til at drive bageriet. Jeg er i gang med at spare op,” siger han.

Frederik med uddannelsesdiplom og et trofæ som klassen bedste kammerat. Han er her omgivet af Beder Bageris ejere Bill, Jan og Lone Kastholt.
Frederik med uddannelsesdiplom og et trofæ som klassen bedste kammerat. Han er her omgivet af Beder Bageris ejere Bill, Jan og Lone Kastholt.

På grund af sit nedsatte syn må Frederik Braüner Bjerge ikke køre bil. Så hver morgen sætter han sig i dette tuk tuk-køretøj for at køre turen fra sit hjem i Mårslet og til Beder Bageri.
På grund af sit nedsatte syn må Frederik Braüner Bjerge ikke køre bil. Så hver morgen sætter han sig i dette tuk tuk-køretøj for at køre turen fra sit hjem i Mårslet og til Beder Bageri.

Publiceret: 07. Februar 2017 12:00
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Aarhus

JP Aarhus
ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt