Boxerblandingen Enya søger nyt hjem og skal derfor efter al sandsynlighed fejre jul og nytår på Dansk Dyreværns internat i Tranbjerg. Her vil internatleder Anne Trane sørge for, at hun har det godt. Anne Trane bor nemlig selv på stedet.
Boxerblandingen Enya søger nyt hjem og skal derfor efter al sandsynlighed fejre jul og nytår på Dansk Dyreværns internat i Tranbjerg. Her vil internatleder Anne Trane sørge for, at hun har det godt. Anne Trane bor nemlig selv på stedet.
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Gode råd: Kom trygt gennem nytåret med hunden

Nogle vovser løfter dårligt et øjenbryn, mens andre er rystende angste til nytår. Her får du gode råd til nytåretAnne Trane er internatleder hos Dansk Dyreværn Aarhus og har været det gennem mere end 20 år. Hun ejer selv fem hunde og bor desuden på selve internatet i Tranbjerg, hvor hunde og andre kæledyr, som enten er herreløse, forsømte eller søger nye familier, bor.

Erfaringer har hun altså masser af, når det kommer til hundes adfærd. Lokalavisen Aarhus har derfor spurgt hende til råds om, hvordan man kommer gennem nytårsaften uden al for megen angst hos den logrende, firbenede ven.

Til en begyndelse lægger internatlederen ud med følgende:

“Man lader ikke en bange hund være alene til nytår, så der ikke er nogen til at berolige den,” fortæller hun.

Dernæst foreslår hun, at man prøver at maskere lysglimt og brag udenfor ved at rulle gardinerne ned og skrue op for radio eller tv'et.

“Her på internatet kører der også musik i boksene hele natten,” forklarer hun.

Desuden har hun et lille fif, som hun har brugt på internatet i ti år, og som hun synes har en glimrende, beroligende effekt:

“Jeg fik engang et tip til mig selv, om at orangeblomst-duftolie kan virke beroligende. Jeg synes, at det virkede på mig, så jeg testede det af på hundene også, og den dag i dag tør jeg ikke lade være, for det lader til at have en effekt,” fortæller Anne Trane.

Orangeblomst-duftolien fra Urtegården hælder hun i et glas varmt vand og stiller det i gangene ved hundenes bokse.


Afledning & hurtigt ind/ud

At berolige en hund, som er meget bange, kan ellers være en svær opgave, og Anne Trane er ikke vild med, at man bruger psykofarmaka til hunden.

“Det sløver kroppen, men hunden bliver ikke mindre bange - den kan bare ikke reagere på det,” fortæller hun.

I stedet skal man give hunden mulighed for at vær det sted, hvor den allerhelst vil være - om det så er i bunden af klædeskabet - og så skal man “have styr på sig selv” og ikke pylre eller ynke vovsen for meget, da det blot bekræfter den i, at verden er farlig lige nu.

“Nogle hunde er slet ikke til at komme i kontakt med, men hvis man kan komme til at aflede dem eksempelvis med et kødben, kan det være en god idé. Ellers så bare sid ved hunden og stryg den laaangsomt over pelsen,” forklarer hun.

Man kan også med fordel rykke fodringen til omkring klokken 12, så hunden er optaget af det.

“Når det gælder luftning, så er det hurtigt ud og ind. Bare lige ud at tisse og så ind igen og husk nu for guds skyld snoren!! Selv den mest lydige hund kan blive skræmt af brag og løbe bort,” forklarer internatlederen, som desuden opfordrer til, at man i god tid inden næste nytårsaften har fået trænet, trænet og trænet hunden i at ignorere høje lyde.

“Måske bliver det aldrig helt godt, men det kan hjælpe.”


Publiceret: 31. December 2016 12:00
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Aarhus

JP Aarhus
ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt