De seks deltagende damer kommer fra alle Vidtskuevejs tre etager og har en fast medarbejder tilknyttet plus en frivillig.
De seks deltagende damer kommer fra alle Vidtskuevejs tre etager og har en fast medarbejder tilknyttet plus en frivillig.
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Strikketøjet sætter gang i snakketøjet

På Plejehjemmet Vidtskuevej i Viby sætter seks ældre damer fut i fællesskabet ved at strikke. Det kommer desuden værdigt trængende til gode
Nørklerier Med kage på tallerkenen, saftevand eller kaffe i glasset og masser af masker på strikkepindene er scenen sat for denne mandags strikkecafé på Plejehjemmet Vidtskuevej i Viby.

Garnet og pindene er det fælles samlingspunkt for seks kvinder, men det er blot midlet til et større mål.

Det forklarer Grethe Gram, der er beboer på Vidtskuevej og idékvinden til strikkecaféen.

“Ældre damer taler for lidt med hinanden,” lægger hun ud.

“Vi sidder for meget hos os selv, men her kan vi mødes og tale om garnet og farverne. Vi skal jo begynde et sted,” fortsætter hun og tilføjer:

“Det betyder noget for sammenholdet på sådan et plejehjem.”

Der bliver nikket fra sidemanden, Hanne Kofoed, der også er beboer på Vidtskuevej:

“Det betyder også noget, at man kommer hjemmefra hver mandag. Man ved simpelthen, at man har noget, man skal afsted til. Og vi ser altså frem til mandagene,” siger hun, før snakken pludselig bevæger sig i en anden retning:

“Har du set, at vi skal have kalvelever i aften? Det er altså ikke mig,” siger Hanne Kofoed.

“Hvad siger hun? Kalvelever? Uhh, det er da lækkert,” fortsætter Grethe Gram.

Og sådan går snakken, over farver, garner, børnebørn, oldebørn og nå ja, kalvelever.


Gør gavn i Mongoliet

For at sikre at alle kan være med, strikker damerne simple, firkantede lapper, som efterfølgende bliver hæklet sammen til tæpper.

I løbet af det seneste år er det blevet til i alt ni af slagsen, som i forrige uge blev overdraget til Malthe Barnkob Lehrmann, der er antropolog og PHD-studerende, og som netop er rejst til Mongoliet på feltarbejde. Med sig havde han strikkedamernes tæpper. Ikke nok med, at damerne “faldt pladask” for den søde unge mand, for nu at bruge deres egne ord, så lærte de også en hel masse om Mongoliet:

“Ved du hvad, de har minus 40 grader, når det er koldest. Jeg havde aldrig tænkt, at jeg skulle vide noget som helst om Mongoliet, men det var meget spændende at høre Malthe fortælle. Vi har virkelig fået et indtryk af, hvor tæpperne skal hen, og det er dejligt, at vi ved, hvor de ender, og at de bliver værdsat,” fortæller Grethe Gram.

Netop det at have et fælles formål med strikkeriet - udover at komme hinanden ved - har været vigtig for strikkedamerne. Det har bidraget yderligere til fællesskabet og til snakketøjet.

Alle seks damer er repræsenteret med lapper i hvert tæppe, og der er desuden et Dannebrog i dem alle. Her modtager antropolog Malthe Barnkob Lehrmann tæpperne af Esther Elley, Grethe Gram og Hanne Kofoed.
Alle seks damer er repræsenteret med lapper i hvert tæppe, og der er desuden et Dannebrog i dem alle. Her modtager antropolog Malthe Barnkob Lehrmann tæpperne af Esther Elley, Grethe Gram og Hanne Kofoed.

Mangler masser af garn

Nu er kvinderne så gået i tænkeboks for at finde det næste sted, som skal modtage tæpper fra dem, for strikkeriet fortsætter skam.

Og det betyder, at der er behov for garn, masser af garn.

Derfor efterlyser Strikkecaféen garnrester - helst i uld, men det meste kan gå an. Indtil videre har pårørende og ansatte doneret i stor stil, men der skal mere til. Så ligger man inde med garn, man gerne vil donere, så aflevér det på Vidtskuevej 6 i Viby eller kontakt plejehjemmet på 87 13 54 52.


Publiceret: 30. September 2017 12:00
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Lokalavisen Aarhus

JP Aarhus
ANNONCER
Se flere